ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Distillers-Choice-2021

Το “Distiller’s Choice 2021” είναι ένα απόσταγμα της εσοδείας 2017 που ωρίμασε για τρία χρόνια στα βαρέλια Νο 38 και 39.
Τα βαρέλια είναι spirit, Γαλλικά, πρώτης χρήσης, 200 λίτρων και heavy toasted.
Τα γαλλικά βαρέλια που χρησιμοποιεί η αποσταγματοποιια Καρδαση συνήθως συμμετέχουν στο blend του kardasi tsipouro aged σε συνδυασμό με τα αμερικάνικα βαρέλια που ωριμάζουν στο κελάρι της οικογένειας σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας.
Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων βαρελιών επιλέχθηκε από τον αποσταγματοποιό
και εμφιαλώθηκε σε 536 φιάλες.
Τα πρωτογενή ανθικά αρώματα του αποστάγματος εμπλουτίστηκαν με τα εκλεπτυσμένα αρώματα της Γαλλικής δρυός.
Το αποτέλεσμα είναι ένα κομψό απόσταγμα, λιπαρό, με βουτυρένια υφή με χαρακτηριστικά αρώματα κίτρου, καβουρδισμένων ξηρών καρπών, μπαχαρικών, αποξηραμένου δαμάσκηνου και με μια ελαφρώς γλυκιά επίγευση κανέλλας.
Η κομψή πολυτελής κασετίνα σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μία από τις 536 φιάλες, που κυκλοφόρησαν για την επέτειο των τριάντα χρόνων της αποσταγματοποιιας Καρδάση.

Enjoy it!!!

aged

Το Παλαιωμένο Τσίπουρο Καρδάση, είναι ένα εκλεκτό απόσταγμα στεμφύλων μοσχάτου που ωρίμασε σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Η παραμονή του αποστάγματος στα βαρέλια, διαρκεί από 18 – 24 μήνες. Ο χρόνος παραμονής εξαρτάται από τον τύπο και το κάψιμο του βαρελιού.
Η διαδικασία αυτή της παλαίωσης αλλάζει το χαρακτήρα του τσίπουρου, δίνοντάς του πιο φίνα αρώματα, πιο πλούσια γεύση και πολύ δυνατή επίγευση.
Το τελικό blend είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα απαλό και ολοκληρωμένο που σε εκπλήσσει ευχάριστα.
Κυριαρχούν αρώματα φρέσκων φρούτων, βανίλιας εσπεριδοειδών αλλά και μπαχαρικών, μόκας σοκολάτας και καπνού.
Πίνεται σκέτο σε χαμηλή θερμοκρασία, σε ποτήρι αποστάγματος (τουλίπα) ως χωνευτικό επιδόρπιο, μετά από ένα καλό γεύμα.
Επίσης μπορείτε να το πιείτε σε ποτήρι old fashion δροσερό, συνοδεύοντας με spicy ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα κ.α.).
Ο ιδανικός συνδυασμός είναι με bitter σοκολάτα γεμιστή με πορτοκάλι.
Μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για ευφάνταστα cocktails.

Το 1958 ο παππούς μας, Κωνσταντίνος Καρδάσης, φύτεψε έναν αμπελώνα με την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου.
Αυτός ο αμπελώνας αποτελεί μέρος της στρεμματικής έκτασης που κατέχει η οικογένεια και προορίζεται για την οινοποίηση και παραγωγή των αποσταγμάτων μας.
Το 2019 αποφασίσαμε να οινοποιήσουμε και να αποστάξουμε ξεχωριστά τα χαμηλής στρεμματικής απόδοσης σταφύλια αυτού του αμπελώνα.
Εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας και της ιδιαιτερότητας του σημείου και του εδάφους που βρίσκονται φυτεμένες οι παλιές ρίζες του μοσχάτου, τα σταφύλια που παράγει έχουν ιδιαίτερα και ξεχωριστά αρώματα εσπεριδοειδών, πέρα από τα τυπικά ανθικά αρώματα της ποικιλίας.
Τα αρώματα αυτά απομονώνουμε και αναδεικνύουμε με τον ξεχωριστό τρόπο της απόσταξης, που γίνεται με χαμηλής έντασης θερμότητα, παίρνοντας αυστηρά το πιο μεσαίο κλάσμα της απόσταξης, διακόπτοντας στους 67% vol.
Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας απόσταγμα, απαλό και ισορροπημένο εν τή γενέσει του, με έντονο χαρακτήρα.
Αραιώνεται και εμφιαλώνεται στους 43,5%vol, σημείο που είναι το καταλληλότερο για να αναδείξει το αρωματικό του προφίλ.
Η περιορισμένη παραγωγή του, φτάνει στις 20.000 φιάλες ετησίως.
Το GOLDEN HARVEST είναι ένα υψηλής ποιότητας λευκό απόσταγμα που απολαμβάνεται σκέτο ή μπορεί να αναμιχθεί σαν βάση για ιδιαίτερα cocktails στην σύγχρονη μιξολογία.

Το Τσίπουρο Χωρίς Γλυκάνισο είναι το πρωτογενές απόσταγμα των στεμφύλων της ποικιλίας μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου.
Τα πρώτα κλάσματα της απόσταξης, (κεφαλές) και τα τελευταία (ουρές), απομακρύνονται. Το κυρίως σώμα (καρδιά), επαναποστάζεται αργά σε χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι το απόσταγμα διατηρεί αναλλοίωτα το άρωμα και το χαρακτήρα του σταφυλιού από το οποίο προέρχεται.
Εκτός από το κυρίαρχο άρωμα του μοσχάτου μπορείτε να αναγνωρίσετε αρώματα ανοιξιάτικων ρόδων, βατόμουρου, εσπεριδοειδών, ροδάκινου….κ.α.
Η γεύση του είναι απαλή και η επίγευση του μακρά και ευχάριστα αρωματική.
Σερβίρετε σκέτο στους 12-15oc .
Συνοδεύεται από ποικιλίες γήινων μεζέδων της ελληνικής κουζίνας όπως, κρεατικά με καυτερή σάλτσα, χωριάτικο λουκάνικο με πιπεριές, πικάντικες σαλάτες τουρσί κ.α.

Στο Τσίπουρο με Γλυκάνισο οι σπόροι του γλυκάνισου και του μάραθου, προστίθενται κατά τη δεύτερη φάση της επαναπόσταξης. Εδώ κυρίαρχο είναι το άρωμα του γλυκάνισου που αφήνει ένα ελαφρύ μούδιασμα στη γλώσσα και μια γλυκιά επίγευση.
Πίνεται με κρύο νερό ή πάγο συνοδευόμενο με δροσερές σαλάτες και ποικιλίες θαλασσινών.

” Σεβασμός στην οικογενειακή κληρονομιά,
Αφοσίωση και Αγάπη για τη δημιουργία,
Πίστη και Όραμα για το αύριο “

 

Κωνσταντίνος Καρδάσης

Βραβεία