ΟΥΖΟ

Μία συνταγή 100 χρόνων

Το 1919 – 1920 οι παππούδες μας, Κωνσταντίνος και Ευάγγελος υπηρετώντας στον ελληνικό στρατό, βρέθηκαν στην Σμύρνη, στα πλαίσια της Μικρασιατικής εκστρατείας.
Εκεί ο Ευάγγελος, γνώρισε και συναναστράφηκε με Έλληνες ντόπιους που ασχολούνταν με την απόσταξη και τη χρήση βοτάνων, σπόρων και καρπών για τον αρωματισμό των αποσταγμάτων.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, στο τέλος της θητείας του και μετά την οδυνηρή ήττα και τη φοβερή καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των αμπελιών της οικογένειας, την οινοποίηση και την απόσταξη.

Κάποια στιγμή πειραματίστηκε με την χρήση των αρωματικών σπόρων και βοτάνων στην απόσταξη, αυτών των σπόρων που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της Σμύρνης.
Το αποτέλεσμα τον ενθουσίασε και κατέγραψε τη συνταγή.

Αυτή τη “Χρυσή Συνταγή“, κληροδότημα του παππού μας αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε και να τελειοποιήσουμε σχεδόν 100 χρόνια μετά, στο 100% Απόσταγμα Ούζου, GOLDEN RECIPE.

Η συνταγή περιλαμβάνει 16 διαφορετικά βότανα, καρπούς και σπόρους ( κάποια από αυτά εξαιρετικά σπάνια), που δίνουν ένα μοναδικό άρωμα στο απόσταγμα και μια φυσική γλυκύτητα χωρίς να απαιτείται η χρήση ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.

Το 2020 εμφιαλώνουμε το DRY OUZO GOLDEN RECIPE και το αφιερώνουμε στους προγόνους μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους, το μόχθο τους και τις δύσκολες συνθήκες που έζησαν.

ΟΥΖΟ ΚΑΡΔΑΣΗ

Λίγα λόγια για το παρελθόν…

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την καταγωγή του ούζου.

Η επικρατέστερη και πιο τεκμηριωμένη είναι αυτή που αναφέρεται στις πηγές του πατέρα της ελληνικής γραμματικής Αχιλλέα Τζάρτζανου και περιγράφει πως η λέξη ούζο προήλθε από την παράφραση του όρου use (uzo) Massalie. Ο όρος use Massalie ήταν η ένδειξη στα ξυλοκιβώτια που περιείχαν το μετάξι που εξαγόταν από τον Τύρναβο προς το λιμάνι της Μασσαλίας γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Επειδή λοιπόν το μετάξι αυτό ήταν ανώτερης ποιότητας, για τους ντόπιους που δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα, η ένδειξη use Massalie ήταν το συνώνυμο της ανώτερης ποιότητας. Όταν λοιπόν κάποιος δοκίμασε το απόσταγμα στεμφύλων (τσίπουρο) στο οποίο κάποιοι Τυρναβίτες πειραματιζόμενοι πρόσθεσαν σπόρους γλυκάνισου, αναφώνησε: αυτό είναι uzo Massalie (δηλαδή εξαιρετικής ποιότητας).

Το Ούζο Τυρνάβου Καρδάση παράγεται με βάση την παραδοσιακή συνταγή που η οικογένεια κατέχει από το 1914.

Τα συστατικά της συνταγής αυτής είναι ο συνδυασμός στη σωστή αναλογία 15 αρωματικών σπόρων και βοτάνων (κάποια από αυτά εξαιρετικά σπάνια). Στη χρήση αυτών των βοτάνων οφείλεται και η γλυκύτητα του ΟΥΖΟΥ ΚΑΡΔΑΣΗ, καθώς δεν περιέχει ζάχαρη. Το εκχύλισμα της ανώτερης ποιότητας σπόρων και βοτάνων αποστάζεται σε μικρό χάλκινο άμβυκα κατασκευασμένο από Έλληνες τεχνίτες στην Κωνσταντινούπολη. Η διαδικασία της απόσταξης γίνεται αργά, σχεδόν, μυσταγωγικά.

Το απόσταγμα συλλέγεται και αφού αραιωθεί αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να ισορροπήσουν τα αρώματα. Στη συνέχεια φιλτράρεται και εμφιαλώνεται. Απαλή γεύση με κυρίαρχα αρώματα γλυκάνισου, κανέλλας, πικραμύγδαλου, μοσχοκάρυδου, μαστίχας, (και όχι μόνο) είναι το γευστικό αποτέλεσμα του ΟΥΖΟΥ ΚΑΡΔΑΣΗ.

” Σεβασμός στην οικογενειακή κληρονομιά,
Αφοσίωση και Αγάπη για τη δημιουργία,
Πίστη και Όραμα για το αύριο “

 

Κωνσταντίνος Καρδάσης

Βραβεία